Herba Devynia Tajemnice natury

Herba Devynia Tajemnice natury
Receptura „Herba Devynia” jest znana od wieków. Ludzie zawsze wierzyli w magiczną moc roślin: przechowywali suszone zioła, mielili je, sporządzali magiczne napary, palili pęczki ziół, próbując uchwycić w ten sposób „ducha” roślin.

Gorzki „Herba devynia. Bitter” jest jednym z najbardziej niezwykłych litewskich trunków Tajemnica jego pochodzenia ginie w pomroce wieków, a receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie przetrwała wieki.
Gorzki, aromatyczny nalew przygotowany został z 27 naturalnych składników: 9 korzeni, 9 fragmentów kory roślin i 9 liści, kwiatów i owoców. W jego skład wchodzi m.in. anielski
korzeń, rabarbar, korzeń goryczki żółtej, kłącza kardamonu, czarny pieprz, korzennik lekarski, gałka muszkatołowa, pomarańcza, cytryna, skórka pomarańczy, anyż gwiazdkowy, nasiona czarnuszki damasceńskiej, tomka wonna.

Trzy dziewiątki w szkle
Tradycyjnie „Herba Devynia. Bitter” pije się z kieliszka. Można ją mieszać z różnymi sokami i napojami gazowanymi. Bez cienia wątpliwości, doskonałym drinkiem na chłodne zimowe wieczory jest „Herba Devynia. Bitter” z podgrzanym sokiem z czerwonych winogron czyli „Gorące dziewiątki”. Natychmiastowe orzeźwienie przynosi drink o nazwie „Lodowe dziewiątki”.

Gorące dziewiątki
• 1/3 „Herba Devynia. Bitter”
• 2/3 podgrzanego soku z czerwonych
winogron
• plasterek cytryny

„Herba devynia. Bitter” mieszamy
z sokiem z czerwonych winogron,
doprawiamy plasterkiem cytryny.

Lodowe dziewiątki
• 1/3 „Herba Devynia. Bitter”
• 2/3 Ginger Ale lub Tonic
• 1/2 limonki
• łyżeczka brązowego cukru
• kruszony lód

Cukier rozcieramy w „Herba
Devynia. Bitter”. Do szklanki
wkładamy pokrojoną na ćwiartki
limonkę, pokruszony lód,
uzupełniamy tonikiem.