Kalejdoskop drinków cz. 1

Kalejdoskop drinków cz. 1
Kolejny odcinek wędrówki „wzdłuż półki z alkoholami” postanowiliśmy odbyć w towarzystwie specjalisty od mocnych połączeń i zaskakujących zestawień – Wojtka Urbańskiego, barmana, który swoimi niebanalnymi miksami niejedną już komisję konkursową wprawił w osłupienie i zachwyt, czego dowodem są jego liczne trofea i tytuły zdobyte w świecie. Proponujemy zatem kilka mistrzowskich kompozycji, zaaranżowanych z udziałem dostępnych na polskich półkach alkoholi i dodatków.

Bourges fields of gold

(I miejsce, międzynarodowy finał Monin Cup 2011, Paryż)

• 30 ml koniaku Hennessy VS
• 15 ml likieru Galliano
• 10 ml Esens Rosmarin Marie Brizard
• 20 ml soku jabłkowego Tymbark
• 10 ml syropu Lime Monin

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, a następnie przelewamy do wcześniej ochłodzonego kieliszka metodą „double straining”. Efekt: zaskakujące połączenie koniaku i rozmarynu, piękny złoty kolor, delikatny, półwytrawny smak z lekką nutą goryczy i kwasowości. Polecamy osobom unikającym słodkiej tradycji. Do dekoracji możemy użyć gałązki świeżego rozmarynu.

Koniak Hennessy VS
Wyraźny orzeźwiajacy smak z delikatnym aromatem drewna. W posmaku wyczuwalna nutka wanilii
DYSTRUBUTOR: JPV
MOC: 40%
POJEMNOŚĆ: 0,7 L
CENA: OK. 109 ZŁ

Old Fashion

• 40 ml whisky The Antiquary 12 YO (WHT09)
• 1 kostka cukru białego
• 1 dash (8–10 kropli) Jägermeistra lub Angostura Bitters
• odrobina wody
• długi kawałek skórki pomarańczy

Rozcieramy cukier z wodą i z Jägermeistrem, dokładamy lód, zalewamy whisky. Możemy również podpalić skórkę pomarańczy nad szklanką, tak żeby olejki eteryczne przedostały się do drinka. Opaloną skórkę wykorzystujemy do dekoracji.
Doskonała alternatywa dla osób nielubiących smaku czystej whisky, które nie chcą jednak profanować tego szlachetnego trunku dodatkiem napojów gazowanych. Czary-mary z użyciem palonej skórki pomarańczy dodaje niezwykłego aromatu. Drink z egzystencjalnym zacięciem: słodko-gorzki, jak to bywa w życiu...

Whisky the Antiquary 12 Yo
12-letnia szkocka whisky. Skomponowana z 30 wyselekcjonowanych whisky. Doskonale zrównoważona, o bogatej kompozycji aromatów cytrusowych, toffi i dymu torfowego.
DYSTRUBUTOR: DOM WINA,
MOC: 40%
POJEMNOŚĆ: 0,7 L
CENA: 136,50 ZŁ

Gold Fish

• pokrojona w cząstki pomarańcza
• 30 ml Hayman's 1820 Gin Liqueur
• 20 ml Cinzano Bianco
• 20 ml Passoã
• 20 ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej de Luxe Stock Polska
• 10 ml syropu Space Mango Monin
• 15 ml soku z limonki
• woda gazowana – do uzupełnienia

Pokrojone cząstki pomarańczy ugniatamy w szkle typu „long” za pomocą drewnianego mullera, dodajemy lód i pozostałe składniki. Całość intensywnie mieszamy.
To propozycja zdecydowanie egzotycznie-owocowa. Dominująca w drinku słodycz złamana jest gorzką nutą ginu. Orzeźwiający, bardzo sympatyczny koktajl na dobry początek wieczoru.

Haymans 1820 Gin Liqueur (Dom Wina), Hayman Distillers
Na początku uderzają w nosie aromaty jagód jałowca. Za nimi podążają świeże, niezwykle rześkie nuty cytrusowe, a po nich egzotyczne owoce. Niezwykły likier. Jego słodycz nie przeszkadza. Została doskonale zrównoważona z odświeżającym, krzepkim aromatem ziół i pozostałych składników ginu. W ustach bardzo gładki, pozostawia przyjemny długi posmak.
DYSTRUBUTOR: DOM WINA,
MOC: 40%
POJEMNOŚĆ: 0,5 L
CENA: 99,5 ZŁ

Kwai Feh

(VI miejsce na mistrzostwach Europy 2011 w Bled)

• 50 ml wódki waniliowej (np. Sobieski)
• 20 ml Limonce Fresh lub świeżego soku z cytryny
• 20 ml likieru Lychee
• 10 ml syropu Rose Monin
• 25 ml soku jabłkowego Tymbark
• wino musujące – do uzupełnienia

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, a następnie przelewamy do wcześniej schłodzonego kieliszka szampańskiego.
Koktajl o pięknym różanym zapachu i delikatnym bladofiołkowym kolorze, niezwykle romantyczna i elegancka propozycja – nie tylko dla pań.